Vinkit

Pyöräily hiihdon lisänä

Kuten hiihtokin, myös pyöräily on koukuttava harrastus. Kunto tuntuu nousevan silmissä, lihakset kasvavat, keho kiinteytyy ja riski sydän- ja verisuoniperäisiin tauteihin laskee huomattavasti. Ulkona liikkuminen tekee hyvää keuhkoille ja mielelle – värikkyys, kauniit maisemat ja puhdas ilma saavat stressitasot laskemaan, ja arjen askareet tuntuvat sujuvan paljon aikaisempaa sutjakammin. Mutta mitä tehdä, kun lumi laskeutuu maan kamaralle tai vaihtoehtoisesti sulaa kokonaan pois?

Pyöräily- ja hiihtoharrastusta voi vuorotella. Kun ensimmäiset lumihiutaleet laskeutuvat, voi pyörän laittaa varastoon ja ottaa sukset tilalle. Ja kun lumet sulavat, voi taas huoletta hypätä satulan selkään. Kaikista innokkaimmat harrastajat harrastavat kumpaakin lajia ympäri vuoden. Pyörään vaihdetaan tukevat nastarenkaat, kypärää kiristetään ja vaatetus vaihdetaan hieman paksumpaan. Hiihtämässä taas voi käydä esimerkiksi Helsingin hiihtoputkessa, ja taitoa voi pitää yllä myös rullaluistelemalla.

Talvella pyöräilyä harrastavalle voidaan antaa yksi kallisarvoinen vinkki: osta pyörä, joka on tukeva, ja panosta renkaiden laatuun. Suomen ilmasto on talvella karu ja kylmä, ja pyörää pitää huoltaa säännöllisesti, jos haluaa sen käyttöiän pysyvän pitkänä. Tämä tarkoittaa sitä, että pyörää ei kannata säilyttää ulkovarastossa tai takapihalla, ja ketjuja tulee öljytä säännöllisesti. Lämpötilan vaihtelu kovista pakkasista kuivaan sisäilmaan kuluttaa myös muita rakenteita.

Fyysisiltä vaikutuksiltaan pyöräily on hyvin samankaltaista kuin hiihtokin. Päätyön tekevät keskivartalon ja jalkojen lihakset, ja vaikeimmissa maastoissa myös käsien ja ylävartalon lihakset pääsevät aktiiviseen käyttöön. Jos näitä kahta harrastusta vertaa esimerkiksi juoksuun, on ero melko suuri. Juoksu on yleisesti raskaampaa, ja se ei välttämättä sovi esimerkiksi laihduttajalle tai vasta-aloittavalle urheilijalle niin hyvin. Molemmissa harrastuksissa hyvä kehonhallinta ja koordinaatiokyky ovat valttia.

Pyöräilyä voi harrastaa oikeastaan missä tahansa, asui sitten maalla tai kaupungissa. Monet pyöräilevät esimerkiksi töihin, kouluun tai kauppaan ja tekevät siihen päälle vielä pidemmän lenkin urheilutarkoituksessa. Pyörällä pääsee helposti esimerkiksi näyteikkunaostoksille, ja satulan selästä pääsee katselemaan myös upeita luontomaisemia. Pyöräillessä mieli lepää – rytmikäs liike rauhoittaa ja auttaa vielä illan tullen saamaan nopeammin unen päästä kiinni. Harrastuksen vaikutukset jokapäiväiseen elämään ovat valtavat.

Kesäaikaan pyöräilemisen ilo on ylimmillään, sillä lämmin sää ja yöttömät yöt mahdollistavat sen, että pyöräilemään voi lähteä mihin vuorokauden aikaan tahansa. Monen yllätykseksi hiihtäminenkin on kuitenkin mahdollista myös kesäaikaan. Ympäri Suomea löytyy useita hiihtotunneleita, jonne lajia pääsee harjoittamaan vaikka ympäri vuoden. Tunneleiden lumi on keinotekoisesti tuotettu, ja niiden sisätiloissa on yleensä pakkasta muutaman aste.

Vuokatista löytyy maailman ensimmäinen ympärivuotinen hiihtoputki ja sen lisäksi tunneleita on Helsingissä, Leppävirralla, Uudessakaupungissa, Paimiossa sekä Jämijärvellä. Tunneleissa kulkee tavallisesti noin 1-2 kilometrin pituinen latu, jota ympäröi tunnelmallinen valaistus ja tunnelin teemaan sopiva rekvisiitta. Lähes kaikissa hiihtoputkissa on mahdollisuus myös muun muassa suksien huoltoon, suihkussa käymiseen, ruokailuun ja muuhun liikuntaan.

Koska hiihtotunneleita löytyy laajalti ympäri Suomea, on niihin helppo saapua mistä vain. Jos säät sallivat, voi hiihtoreissulle lähteä jopa pyörällä ja saada hyöty irti molemmista lajeista. Suksien ollessa verrattain isokokoiset, on kuitenkin tärkeää hoitaa niille sopiva kuljetuslaukku. Hiihtoputkista voi myös vuokrata sukset käyttöönsä, joten omien välineiden paikalle saanti ei ole välttämätöntä.